Március végén kezdődnek meg az Állami Autópálya Kezelő Zrt. autópálya-felújítási programjának 2010-re tervezett munkálatai. A tavalyi évhez viszonyítva az ÁAK Zrt. mintegy 1,1 milliárddal többet, nettó 4,4 milliárd forintot fordít a kezelésébe tartozó gyorsforgalmi úthálózat fenntartására.

Ebből a tervek szerint 2,8 milliárd jut az utak felújítására, 400 millió a forgalomtechnikai berendezések és az egyéb úttartozékok kihelyezésére és felújítására, 700 millió a hídfelújításokra valamint 500 millió forint az egyéb fenntartási tevékenységekre (például a vízelvezető rendszerek karbantartására, hézagkezelésre, az elektronikai rendszerek rekonstrukciójára). Összehasonlításképpen a társaság 2006-ban 9, 2007-ben 5,6, míg 2008-ban nettó 6,7 milliárd forintot fordított rekonstrukciós munkálatokra.

Az idei program első és egyben legjelentősebb felvonása március 29-én veszi kezdetét az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán a 114-129. és a 132-145. km-szelvények között, ahol félpályás terelés mellett végeznek burkolat-felújítást a kivitelezők. A május első feléig tartó munkálatok idején az érintett szakaszon lévő csomópontokat (Mezőkövesdi és Mezőnagymihályi) valamint a 142. km-szelvénynél található Geleji (komplex) pihenőhelyet is ideiglenesen lezárják.


A korábbi évekhez hasonlóan – a fenntartási program szerves részeként – idén is folytatódik az ÁAK Zrt. hídfelújítási programja. Ennek keretében 2010-ben a társaság szakemberei 7 db hídon terveznek kisebb-nagyobb beavatkozásokat végrehajtani.

A tervek elkészítésekor az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elsődleges szempont volt, hogy a beruházások a forgalom lehető legkisebb zavarása mellett és a legrövidebb időn belül valósuljanak meg. A munkálatok lebonyolításának időpontjait a tervkészítők a Forma-1 Magyar Nagydíjához igazítva állapították meg, így a verseny idején nem lesz olyan építkezés, amely a hazai gyorsforgalmi úthálózaton jelentős forgalomkorlátozással járna.