A brit AVIA biztosítótársaság története legnagyobb összegét fizette ki magánembernek egy összetört autó javítása miatt. A baleset még tavaly szeptemberben történt, de csak most került nyilvánosságra.

A sérült jármű egy 400 ezer fontos (117 millió forint) Pagani Zonda, amely akkor tört össze, amikor a tulajdonos, Gareth Jones átadta a volánt egy másik vezetőnek, miközben egy magazin számára készítettek anyagot az autóról. A kocsival országúton hajtottak, amikor a traktorok által felhordott homokon megcsúszott a sportkocsi, megpördült és eltalált egy telefonpóznát.

Nagy kárt okozott a pózna

Nagy kárt okozott a pózna


Jones, aki bent ült az autóban, amikor a baleset történt, csak annyit árult el, hogy egy ismert, nagy bajnok vezette az autót. “Nem adnám oda olyannak az autóm kulcsait, akiről nem feltételezném, hogy képes uralni” – mondta “Teljesen letört volt az eset után, de én elsősorban annak örültem, hogy megúsztuk sérülés nélkül.” 

A milliomos nem akarta elárulni ki volt a vezető, de brit újságok azt állítják, a háromszoros F1-világbajnok Jackie Stewart vezette az olasz sportkocsit. 

Stewart szóvivője a BBC-nek tagadja a történteket: “Sir Jackie nem is volt az országban. Soha nem vezette az autót és nem is ismeri a tulajdonost” – mondta. A lapok szerint azonban van szemtanú az esetre.  

Az AVIA megvizsgálta az autót és úgy döntött, javítható, ezért Modenába szállítatta, hogy ott ahol eredetileg is épült, megjavítsák. A javítás nem éppen olcsó, a biztosító 300 ezer fontjába (88 millió forint) kerül miután megsérült az autó karbonból készült vázszerkezete is. Az autó májusra készül el. 

Stewart és egy Zonda

Stewart és egy Zonda


A kocsi egy Zonda S volt, amelyben a 7,3 literes Mercedes-motor 555 lóerős. Ezzel az 1280 kilós sportkocsi 3,7 másodperc alatt gyorsulhat százra. Végsebessége 340 km/óra feletti. 

Persze Mr. Garethet nem kell nagyon sajnálni, azóta már vásárolt egy 900 ezer fontos (264 millió forint) Zonda F Club Sportot. Van miből, hiszen 30 millió fontot (8,8 milliárd forintot) keresett, amikor 2007-ben eladta gázipari vállalkozását.
.