A brit AVIA biztosítótársaság története legnagyobb összegét fizette ki magánembernek egy összetört autó javítása miatt. A baleset még tavaly szeptemberben történt, de csak most került nyilvánosságra.

A sérült jármű egy 400 ezer fontos (117 millió forint) Pagani Zonda, amely akkor tört össze, amikor a tulajdonos, Gareth Jones átadta a volánt egy másik vezetőnek, miközben egy magazin számára készítettek anyagot az autóról. A kocsival országúton hajtottak, amikor a traktorok által felhordott homokon megcsúszott a sportkocsi, megpördült és eltalált egy telefonpóznát.

Nagy kárt okozott a pózna

Nagy kárt okozott a pózna

Nagy kárt okozott a pózna


Jones, aki bent ült az autóban, amikor a baleset történt, csak annyit árult el, hogy egy ismert, nagy bajnok vezette az autót. “Nem adnám oda olyannak az autóm kulcsait, akiről nem feltételezném, hogy képes uralni” – mondta “Teljesen letört volt az eset után, de én elsősorban annak örültem, hogy megúsztuk sérülés nélkül.” 

A milliomos nem akarta elárulni ki volt a vezető, de brit újságok azt állítják, a háromszoros F1-világbajnok Jackie Stewart vezette az olasz sportkocsit. 

Stewart szóvivője a BBC-nek tagadja a történteket: “Sir Jackie nem is volt az országban. Soha nem vezette az autót és nem is ismeri a tulajdonost” – mondta. A lapok szerint azonban van szemtanú az esetre.  

Az AVIA megvizsgálta az autót és úgy döntött, javítható, ezért Modenába szállítatta, hogy ott ahol eredetileg is épült, megjavítsák. A javítás nem éppen olcsó, a biztosító 300 ezer fontjába (88 millió forint) kerül miután megsérült az autó karbonból készült vázszerkezete is. Az autó májusra készül el. 

Stewart és egy Zonda

Stewart és egy Zonda

Stewart és egy Zonda


A kocsi egy Zonda S volt, amelyben a 7,3 literes Mercedes-motor 555 lóerős. Ezzel az 1280 kilós sportkocsi 3,7 másodperc alatt gyorsulhat százra. Végsebessége 340 km/óra feletti. 

Persze Mr. Garethet nem kell nagyon sajnálni, azóta már vásárolt egy 900 ezer fontos (264 millió forint) Zonda F Club Sportot. Van miből, hiszen 30 millió fontot (8,8 milliárd forintot) keresett, amikor 2007-ben eladta gázipari vállalkozását.
.