Visszajár a felesleges eredetvizsga díja 2 Kártalanítja a kormány azokat az autósokat, akiket a műszaki vizsga mellé eredetvizsgára köteleztek annak ellenére, hogy autójukat újonnan vásárolták, csak éppen az állami adatbázisban nem megfelelően szerepeltek. A január 1-től bevezetett szabályozást február 19-től szüntették meg az autósok és szakmai szervezetek tiktakozása miatt.

 “Teljes egészében visszakapják az eredetiségvizsgálatra költött 17 ezer forintjukat azok az autótulajdonosok, akik a vizsgálatot január 1. és február 18. között végeztették el” – jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő.

Az említett időszakban több mint 28 ezer esetben végeztek el ilyen eredetiségvizsgálatot, erre az állampolgárok összesen 514 millió forintot költöttek “feleslegesen”, hiszen a legtöbb esetben nem történt autóértékesítés – emelte ki a szóvivő.

Ahhoz, hogy a pénzt visszakapják az érintettek, április 1 és június 30 között kell írásbeli kérelmüket eljuttatniuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szerveihez. Ezek elérhetőségei itt találhatóak meg. A díjakat vagy készpénzben, vagy banki átutalással kapják vissza a gépjármű-tulajdonosok.

A kérelemnek tartalmaznia kell a jármű rendszámát, az adott időszakban elvégzett eredetiségvizsgálat helyét és idejét, a jogosult nevét és címét, a bankszámlaszámot, és csatolniuk kell egy nyilatkozatot arról, hogy az okiratot nem használtak fel autóértékesítésre.

Forrás: MTI