A kalandvágy és szolidaritás jegyében hat speciális Iveco járművel körbeutazzák Afrikát az Overland 12 expedíció résztvevői. Az afrikai kontinens felfedezése mellett a kutatóút számos humanitárius célt is kitűzött maga elé. Az utazás résztvevői öt hónap leforgása alatt több mint 47 000 kilométert tesznek meg.

Az Overland projekt 1995-ben született azzal a céllal, hogy négy Iveco teherautóval megrajzolják bolygónk portréját, azaz felfedezzék a Föld legtávolabbi pontjait. Az Overland projekt számadatai már ma is igazán impozánsak: 11 felfedezőút 11 év alatt, több mint 252 000 megtett kilométer – amely a Föld kerületének körülbelül hatszorosa – 1100 napnyi utazás 107 országon át a bolygó összes éghajlati övében és különböző vidékein.


A mostani expedíció januárban indult Afrika nyugati részéről, az Atlanti-óceán partjáról, és márciusban éri el Dél-Afrikát. Mielőtt a túra visszaindul Közép-Afrikán keresztül és eléri Egyiptomot, érinteni fogja a júniusi futball-világbajnokságnak otthont adó területeket is. A felfedezőút május végén Rómában ér véget.

A korábbi évekhez hasonlóan, az expedícióban most is az Iveco járművei vesznek részt. A flotta tagja két “csőrös” 6×6 hozzájuk csatlakozott egy Trakker 6×6, egy duplafülkés Daily 4×4 valamint két ötajtós Massif 4×4 modell. A 16 fős csapatot Beppe Tenti vezeti, aki az Overland projekt alapítója és egyben a Trekking International tulajdonosa.

A pihenők során tizenkét fő a teherautókban, míg négyen sátrakban alszanak. A konyha az egyik teherautón kapott helyet, azon, amely az élelmiszerek nagy részét is szállítja.


Az Overland 12 expedíció ezúttal is kiemelt figyelmet fordít a humanitárius célokra, ezért a konvoj fejlett távgyógyászati technikával rendelkezik. Négy orvos váltja egymást és segítik az útjukba eső egészségügyi állomásokat. Többek között képzéseket szerveznek a helyi fiataloknak és ingyenes szemészeti eszközöket biztosítanak a csökkent látóképességűek számára.

Az Overland 12 konvoja már áthaladt Marokkón, Malin, Guineán, Sierra Leonén, Libérián, Elefántcsontparton, Ghánán, Togón, Beninen, Nigérián, Gabon erdőin és Kongón. Az expedíció Angolán keresztül folytatja útját Namíbia és Dél-Afrika felé, majd észak felé, Egyiptom irányába indulnak tovább.

Autóval rajzolják Afrika portréját 3