A tavaly nyár óta a Fiat-csoporthoz tartozó Chrysler piacra dobja a Fiat 500-as elektromos változatát – jelentette be hétfőn az amerikai autógyár. Az új modellt a Chrysler michigani központjában fejlesztik ki. Az autót először az Egyesült Államokban kezdik értékesíteni, de más piacokra is be akarnak törni vele.

A villanyautó műszaki megoldásairól egyelőre annyit árultak el, hogy lítiumion akkumulátor táplálja majd a motort. A jármű ára pedig versenyképes lesz a többi elektromos járműével.


Januárban, amikor a Detroiti Autoshow-n kiállítottak egy villanymotoros Fiat 500 tanulmányt, a két cég vezetője Sergio Marchionne úgy nyilatkozott, hogy a tanulmány nagyjából 32000 dollárért (6,2 millió forint) kelhetne el, ebből az árból az akkumulátorok tesznek ki 16 ezer dollárt.

Marchionne akkor azt is elárulta, a Chrysler célja, hogy 2014-ben 56 ezer villanyautót értékesítsen, azt nem tudni ebből mennyi lehet az 500EV.

A villanyautó 2012-re készül el, de a Fiat 500 emellett is fontos modellje a Fiat-Chrysler együttműködésnek, ezért már idén megkezdik a forgalmazását az USA-ban. Az amerikai 500-asok Mexikóban készülnek 1,4-es benzinmotorral.