A Nissan Motor Co. a nagy-britanniai sunderlandi üzemében 2013-tól megkezdi a Leaf elektromos autó gyártását – jelentette be a japán gyártó. A Sunderland üzem a Nissan harmadik olyan üzeme a világon, amelyik a Leaf gyártásával foglalkozik majd. A brit üzemben készülnek Nissan Qashqai és Juke modellek is.

A Leaf esetében a tervezett évi termelési kapacitás 50 ezer autó. A Leaf gyártását a japán Oppama üzem az idén kezdi meg, az egyesült államokbeli Tennesseeben épülő Smyrna üzem pedig 2012-ben.

160 km a hatótávolsága

160 km a hatótávolsága

160 km a hatótávolsága


A Nissan áprilisban a sunderlandi üzemben megkezdi egy lítiumion akkumulátorgyártó üzem építését, amely 2012-től 60 ezer autóhoz elegendő akkumulátort gyárt majd évente mind a Nissan, mind francia partnere, a Renault számára.

A Nissan 468,2 millió eurót fordít az elektromos autót gyártó és az akkumulátorokat gyártó üzemek kivitelezésére. A Leaf értékesítését az áprilisban kezdődő 2010-es pénzügyi év második felében kezdik meg Japánban, az Egyesült Államokban és Európában.

A Leafet 107 lóerős, illetve 280 Nm-es nyomatékkal rendelkező villanymotor mozgatja. Az ötszemélyes autó egy töltéssel 160 kilométert tud megtenni, maximális sebessége 140 km/óra feletti. Pontos árat egyelőre nem közölt a gyár, csupán annyit: a villanyautó nem kerül majd többe egy magasabb felszereltségű, középkategóriás hagyományos autónál.

Forrás: MTI