Mégsem lesz kötelező az eredetvizsga 2 Módosítja a közlekedési minisztérium a gépjármű eredetiségvizsgálatra vonatkozó január 1-től életbe lépett új szabályozását – tudta meg a Magyar Rádió. Az eredetvizsga így a tervek szerint mégsem kötelező, csupán választható eleme lenne a műszaki vizsgának.

Mint ismeretes, idéntől a 2006. január elseje előtt forgalomba helyezett járműveknél, amelyeknél még nem végeztek előzetes vagy integrált eredetiségvizsgálatot, a soron következő műszaki vizsgával egyszerre el kell azt végezni és az adategyeztetést, még akkor is, ha azóta tulajdonosváltás nem történt.

Pont ez utóbbi részlet az, ami kiverte a biztosítékot az autósoknál, de az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az Autóklub és a Gazdasági Versenyhivatal is kifogásolta az eljárást, hogy olyan autóknál is fizetni kell az eljárásért, amelyek eredete teljesen egyértelmű.

Emiatt a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium visszavonulót fújt, és megszünteti az integrált ellenőrzést. A jövőben csak az autósok kérésére végzik el a műszaki vizsga keretében az eredetiségvizsgálatot. Az autók adásvételéhez kötelező eredetiségvizsgálat azonban változatlanul fennmarad. 

Nagyjából 300 ezer olyan autó fut ma Magyarországon, amelyet 2006 előtt helyeztek forgalomba és továbbra is ugyanaz a tulajdonosa. Nekik kellett volna a nagyjából 20 ezer forintba kerülő vizsgálatot kifizetniük.

A hivatalos bejelentés ezen a héten várható.

Forrás: Magyar Rádió