Elkészült a világ legkisebb négykerekű járgánya. Ha ötvenezer darabbal egymásmellé parkolnánk, akkor nagyjából olyan széles sort kapnánk, mint egy átlagos emberi hajszál.

A pöttöm járgány nagyon megválogatja azt is, hogy milyen az útfelületen szalad. Aszfalton, betonon meg sem mozdul, kizárólag különösen finom aranyfelületen érzi elemében magát, ahol remekül tapadnak a hátsó, szénabroncsok. Néhány éve már építettek hasonló járművet, de az csupán magas hőmérsékletre hevítve tudott gurulni. Hála a kétféle keréknek, a 2010-es modellnek már nem kell előfűtött útfelület.

Széngombócok, mint kerekek

Széngombócok, mint kerekek

Széngombócok, mint kerekek


Az első, kisebb kereke más anyagból készültek, így azok nem is tapadnak túl jól. Éles, sodrós kanyarokra nem kell felkészíteni a kis járgányt, hiszen így is legfeljebb  0,14 milliméter/óra sebességre képes, tehát egy gyufásdoboznyi távot 149 nap alatt tudna csak megtenni. A vicces tempó a tudósok szerint a négykerekű méretéhez képest kifejezetten gyorsnak számít. Higgyünk nekik, ők tudják mit beszélnek.

További nagy előnye a járgánynak, hogy nincs olyan szűk parkolóhely, ahová ne férne be, valószínűleg elhanyagolható adóterhekkel számolhatunk, ha a nanoautó mellett döntünk. Egy dolog azonban aggodalomra adhat okot: töréstesztjének eredményeiről egyelőre mélyen hallgatnak a fejlesztők. De egy biztos, gyalogosokra teljesen veszélytelen az új járgány.