John Surtees, a Forma-1 1964-es világbajnoka vállalta, hogy első emberként kel át sorozatgyártású autóval a Csalagúton. Surtees igazi legenda, az egyetlen versenyző, aki négy és két keréken is világbajnok lett, utóbbin ráadásul hétszer.

A Doveri-szoros alatt, az angliai Folkestone és a franciaországi Calais alatt húzódó Csalagútban csak vonatok közlekednek, ezek szállítják a járműveket a két ország között. A szervizjáratokat a karbantartó személyzet használja erre rendszeresített járművekkel, sorozatgyártású autó még nem fordult meg ezekben.

Egészen keddig, amikor is Surtees a 37. Beaujolais Run keretében kelt át a központi szervizalagúton, az eseménnyel a Csalagút 15. születésnapját is ünnepelték. Surtees villanyautót vezetett, amelyet a Ginetta Cars készített.

Autóval a Csalagútban 2


51 éve gyárt autókat, főleg sportkocsikat a manufaktúra, a G50EV névre keresztelt modell az első villanymotoros alkotása.

Három akkumulátort szereltek a retrós megjelenésű autóba, az ezek által táplált villanymotor a hátsó kerekeket hajtja. Akár 192 km/órás sebesség elérésére is képes a G50EV, egy feltöltéssel pedig 400 kilométert képes megtenni.