Emelkednek a közlekedési bírságok 2 Új közlekedésbiztonsági szabályokat fogadott el júliusban az osztrák parlament, ezek közül több a gyorshajtásra és az ittas vezetésre vonatkozik. Augusztus 19. óta szigorúbban büntetik a tehergépkocsikra, utánfutót vontató személyautókra és autóbuszokra vonatkozó sebességhatárok túllépését, szeptembertől pedig minden autósnak magasabb büntetésekkel kell számolnia.

Legkevesebb 70 eurót (kb. 19 ezer forint) kell a jövő hónaptól fizetnie annak, aki az osztrák utakon személygépkocsival több, mint 30 km/órával túllépi a sebességhatárt. A gyorshajtás miatt helyszíni bírságként kiszabható büntetés összege ezzel csaknem a duplájára emelkedik, de nőnek az egyes büntetési tételek is.

Egységesítik az autópályán elkövetett gyorshajtásért kiszabható büntetési tételeket is, mert jelenleg tartományonként eltérő a szabályozás. A jövőben tíz km/órás sebességtúllépésért helyszíni bírságként legkevesebb 20 (5400 Ft), a húsz és harminc km/óra közötti gyorshajtásért minimum 50 euró (13 ezer forint) helyszíni bírságra kell számítania az autósoknak. Ahogy eddig is, az utólag postázott büntetés tételei ennél magasabbak lesznek.

Az ittas vezetésért kiszabható pénzbírság is emelkedik és az eddiginél hosszabb időre vonhatja majd be a rendőrség a vezetői engedélyt. A 0,5 és 0,79 ezrelék közötti véralkoholszint-tartományban például az eddigi 218-ról 300 euróra (80 ezer forint) nő a büntetés.

Forrás: MTI