Már csak a BKV járatai és a megkülönböztető jelzést használó járművek vehetik igénybe a Margit hidat, miután pénteken délben lezárták azt az autós forgalom elől. A 133 éves hidat teljesen felújítják, ezért az autósok egy évig nem használhatják.

A felújítást az ideiglenes villamosvágányok kiépítésével és az állványozással kezdik. A 4-es és a 6-os villamosok a felújítás alatt csaknem végig járnak majd, ahogyan a BKV-buszok is. A gyalogos forgalom zavartalanul haladhat a déli járdán, a kerékpárosok pedig a KRESZ szabályai szerint tolhatják át biciklijüket.

A munkálatok nyomán hosszabbak lesznek a pesti és a budai lehajtósávok és kiszélesítik a parti pilléreket is. Kiszélesítik és korláttal látják el a margitszigeti villamosmegálló-helyeket is. Az aluljáró megszűnik, helyette lámpás kereszteződést alakítanak ki.

Folyik a munka

Folyik a munka

Folyik a munka


Felújítják a sérült pillérszobrokat, a hiányzót pótolják. Újra láthatóak lesznek a címerek és a díszpárkány. Korhű kandelábereket és az eredetivel megegyező korlátokat alakítanak ki. Helyreállítják a pesti és a budai hídfőket is. A Margit híd díszkivilágítást is kap.

A híd teljes felújításának költsége nettó 20,6 milliárd forintra kalkulálható áfa nélkül, a tervezéssel, a lebonyolítással, a műemléki alkotásokkal és az uniós projekteknél kötelező tartalékkal együtt a hídfelújítás kerete mintegy 30 milliárd forintot tesz ki.

A tervek szerint várhatóan 2010. augusztus 23-án indulhat meg a forgalom újra a Margit hídon, a munkálatok azonban 2011 tavaszáig eltartanak majd a hídon.

Garantálható a dugó

Garantálható a dugó

Garantálható a dugó


A lezárás miatt 40 jelzőlámpás csomópont hangolásán változtatnak, ugyanakkor új forgalmi rend lép majd életbe a Margit híd mindkét hídfőjénél. Az átkelő forgalmának nagy része az Árpád, illetve az Erzsébet hidat terheli majd. Ezért például az Árpád híd mindkét hídfőjénél változtatásokat hajtanak végre. A híd pesti oldalán a Váci út-Róbert Károly körút csomópontban a torlódások mérséklése érdekében kettőről háromsávosra bővítik a Váci utat, ezzel növelve annak áteresztőképességét.

A budai oldalon az Árpád hídra vezető sávok elosztása változik. Ezután a Szentendrei út felől a korábbi kettő helyett csak egy, míg a Pacsirtamező út felől épp fordítva, egy helyett két sávon lehet felhajtani.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A MARGIT HÍD FELÚJÍTÁSÁRÓL

Forrás: budapest.hu