A Volkswagen mentheti meg a Porschét, azzal, hogy megvásárolja. Az ügylet érdekessége, hogy pont egy ellentétes előjelű manőver miatt került bajba a sportkocsigyár. A Porsche 2005 óta vásárolja a Volkswagen részvényeit, 51 százalékig jutottak és további 20 százalékra opciójuk van.

Csakhogy a gazdasági válság közbeszólt, a csökkenő kereslet és a drága hitelek nyomán, mintegy kilencmilliárd eurós veszteséget halmozott fel, amely veszélybe sodorta a sportkocsigyárat. Ez után felmerült, hogy esetleg Katar beszállna pénzzel a Porschéba, de a legújabb hírek szerint a Volkswagen vásárolja meg.

Német lapértesülések szerint jövő csütörtökön bólint rá a Porsche céget felügyelő két család, hogy azt 8 milliárd euróért megvásárolja a Volkswagen vállalat. A VW először a Porsche 49,9 százalékát veszi meg, valamikor később pedig a fennmaradó részt.

Bonyolult összefonódás

A Volkswagen a nyolcmillió eurót a Porsche Automobil Holding SE cégnek fizeti. Ezt a holdingtársaságot 2007-ben hozták létre, hogy megőrizzék a Porsche autógyár függetlenségét. A holdingé az autókat gyártó Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG száz százaléka. A holding 50 százalékát kitevő törzsrészvények a Porsche és a Piech család tulajdonában vannak.

A Volkswagen 2002-ig elnök-vezérigazgatója, azóta felügyelőbizottsági elnöke, Ferdinand Piech maga is Porsche mérnök egyik unokája, és övé közvetlenül a Porsche 13 százaléka. A holding másik 50 százalékát szavazati jog nélküli elsőbbségi részvények testesítik meg, amelyek a tőzsdén vannak, de ezek egy része is a törzsrészvényeseké.