Kiemelkedően meleg lesz ma. 32-36 fokra számítanak a meteorológusok. Az ország keleti részén, Debrecen, Békéscsaba környékén várható a legnagyobb forróság. Budapesten 35 fokot jósolnak. Akik pihennek, ők is csak óvatosan menjenek a szabadba, az UV-B sugárzás továbbra is extrém erősségű, 8,1-es lesz.

A közlekedőkre komoly veszélyt jelent a mostani időjárás. A magas hőmérséklet a fitteket is megterheli, de az idősebbek, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők különösen nehezen viselik. Ilyenkor csökken a vérnyomásunk, magasabb lesz a pulzusszám, a szervezet kiszárad, romlik az agy vérellátása, emiatt csökken a koncentráció. Nagy melegben kevésbé tudunk összpontosítani, ami balesethez vezethet. Érdemes tehát a megszokottnál több folyadékot, lehetőleg ásványvizet fogyasztani.

Figyeljünk arra is, hogy a légkondicionáló használatát sem szabad túlzásba vinni. A túl nagy hőmérséklet-különbség megfázáshoz vezethet, torokfájás és végtagfájdalom következhet be, influenzaszerű megbetegedést okozhat, illetve nyaki merevség is előfordulhat. Ne egyből zúdítsuk magunkra a hideg levegőt, fokozatosan csökkentsük a hőmérsékletet. 8-10 fok különbség az ajánlott a külső hőmérséklethez képest.

Ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló autóban, mert pár perc alatt is 50-60 Celsius-fokra melegedhet fel a jármű, és a benne ülők hősokkot kapnak.

Nem lesz hosszú életű a hőség, nyugaton már délután megérkezik a hidegfront, helyenként megnövekszik a gomolyfelhőzet, sőt zápor, zivatar is kialakulhat. A hétvégén már országos szinten csökken a levegő hőmérséklete.