Megkezdődött az egyeztetés az esetleges pontonhídról, amellyel a Margit hidat váltanák ki a felújítás idejére a fővárosban. A Honvédelmi Minisztérium és a fővárosi önkormányzat szakemberei a tervezett pontonhíd helyszínén, a Széchenyi rakparton, a Parlament közelében tartottak szemlét kedden. A honvédségnek megvan ugyanis a technikai felszereltsége és tapasztalata, hogy megépítse a hidat.


Nyers József ezredes, a szentesi műszaki zászlóalj parancsnoka szerint a pontonhídon csak egyirányú forgalom lehetséges és a közvilágítás hiánya miatt csak nappal lehetne használni. A hídon egy óra alatt egy irányba 600-800 autó kelhetne át. A szerkezeten legfeljebb 30 km/órával lehetne áthajtani, 20-30 méteres követési távolsággal.

A Margit hídon naponta több nagyjából 56 ezer autó kel át. Ha a pontonhíd 12 órát üzemel, akkor ezek szerint legfeljebb 9600 jármű átkelését biztosíthatná. Persze ideális esetben, mert ha hajó érkezik – ami a Dunán előfordul -, akkor a hidat meg kell bontani. Egy órába kerül, amíg megnyitják s újabb egy órába, amíg összecsukják.

Ezenfelül a működtetésénél számos veszéllyel is számolni kell, ilyen például áradáskor a hordalék vagy télen a jégzajlás, de a vízszint változása is problémás lehet például a le- és felhajtó miatt. Ezért a hidat időnként meg kell nyitni, hogy a hordalékot elengedjék, a le- és felhajtót pedig úgy oldanák meg, hogy nem közvetlenül, hanem egy uszályról építenék ki a hídra vezető rámpát.


Mindehhez pedig emberek kellenek, méghozzá sokan. Ekkora pontonhíd működtetéséhez a honvédség előzetes számításai szerint 480 emberre van szükség. Így napi 20 millió forintba kerül a híd, úgy, hogy ez az összeg még nem tartalmazza az eszközök karbantartásának és évszaki felkészítésének költségeit.

Egy évig kellene működnie a hídnak, várhatóan jövő ősszel már újra használhatják az autósok a Margit hidat. Azaz minimum 7 milliárd forintból lehetne a Margit híd kapacitásának 20 százalékát biztosítani.

A híd helyét még nem jelölték ki, de valószínűleg a Lánchíd és a Margit híd között helyezhetnék el, a Parlament közelében.  A Margit híd teljes lezárására az augusztus 20-ai ünnepségek után kerül sor. A következő naptól már csak tömegközlekedési járművek használhatják a hidat a rekonstrukció ideje alatt.

Felmerült ugyanakkor, hogy egy utász hidat építenének a Margit híd mellé, ami olcsóbb.