Kapósak a FIAT kisautói
Kapósak a FIAT kisautói

Oroszoké lesz az Opel?

Oroszoké lesz az Opel?

Kapósak a FIAT kisautói
A FIAT-nak is van fölös gyártókapacitása
Vonzó az új kompaktautó-padlólemez
20 százalékot szerez a FIAT a Chryslerben
Rosszul áll a kaiserslauteni gyár szénája
A politika nem hagyja veszni az Opelt?
110 éve készülnek Opel autók
Műszaki téren megmarad az együttműködés a GM-mel
A PSA-val a haszonjárművek között él a kooperáció
Jókor jön az Insignia sikere az Opelnek
Marchionne nagy stratéga. Szerinte hatmillió autó kell a túléléshez
Fotó megosztása:

Jókor jön az Insignia sikere az Opelnek

Jókor jön az Insignia sikere az Opelnek

Jelenleg úgy tűnik a FIAT a legerősebb kérő az eladósorba került Opel autógyár többségi tulajdonjogáért, azonban más érdeklődök is vannak. Korábban már halottunk róla, hogy az Európában már számos érdekeltséggel rendelkező Magna is szeretné megszerezni a német autógyárat, most viszont egy újabb szál jelent meg.

Az orosz Kommerszant lap úgy tudja a GAZ autógyár is érdeklődik a német Opel többségi része iránt. Az autóipari gyártó nem egyedül pályázna, hanem az orosz állami Szerbankkal és a már említett Magnával közösen.

Mindez azért is érdekes, mert GAZ maga is bajban van, 40 milliárd rubeles (0,9 milliárd euró, 260 milliárd forint) adóssággal küzd, amelynek felszámolásához állami segítséget szeretne, jelenleg épp az említett Szerbank az egyik fő hitelezője.

A Kommerszant úgy tudja az Opel 50,1 százalékát vennék meg. A csomag nagyobbik része a GAZ, a Szerbank kezébe kerülne, míg a Magna 19,1 százalékot kapna. Az Opel felvásárlása nagyjából 5 milliárd euróba kerülne, de várhatóan hasonló nagyságrendű összegre lenne szükség a cég problémáinak rendezéséhez.  

A GAZ (Gorkovsky Avtomobilny Zavod)  autógyárat 1929-ben alapították, elsőként a Ford A modelljének alapjaira épített autót gyártották. Tíz évvel később már saját modellel jelentkezett az üzem, majd 1956-ban megalapították a Volga márkát. Később itt készült az állami vezetőknek szánt Chaika. A rendszerváltás után elsősorban teherautókat gyártottak, majd 2006-tól Volga Siber néven a Chrysler Stratus orosz változatát gyártották.

Nem ez lenne a GAZ első ilyen üzlete, hiszen épp tavaly vásárolta meg a motorfejlesztésben és gyártásban érdekelt VM Motori 50 százalékát. Az olasz cég másik fele éppen az Opelt is birtokló General Motorsé.

Forrás: FigyelőNet