Milliárdokat bukik az állam az autópiacon 2 Áprilisban 54 százalékos visszaesés történt a hazai autópiacon 2008 hasonló időszakához képest. A valóságban azonban ennél 10-15 százalékkal magasabb volt a kereskedőknél realizált eladás.

Az európai roncsprogramok hatására a magyarországi raktárkészletek elfogytak: német, osztrák, valamint szlovák kereskedők flottákban, alku nélkül vették és vitték az új autókat – tudta meg a Népszabadság. Egyes hazai szalonok eladásainak nyolcvan százalékát a külföldiek vásárlási adták az utóbbi két hónapban.

Ennek a kereskedők örülhettek, az állam már kevésbé, a nettó áron elvitt autók után a regisztrációsadó- és az áfa-bevétel elmaradt itthon, a szükséges terheket külföldön fizették be. Míg a tavalyi első negyedévben 22 milliárd forint volt az autóforgalmazásból származó regisztrációsadó-bevétel, az idei év azonos időszakában alig 11,2 milliárd.

Mint az újság beszámol róla tavaly összesen 86,2 milliárd forint folyt be ebből az adóból a költségvetésbe. A Pénzügyminisztérium 2009-re hasonló nagyságrenddel, 82,1 milliárddal számol, viszont látva az idei első negyedév számait, ez nem reális. Időarányosan nagyjából feleannyi (45 milliárd forint) regisztrációs adó érkezhet az államkasszába és ehhez jön a további 80-100 milliárd forint elmaradó áfabevétel.

Forrás. Népszabadság