A nyári turisztikai időszak kezdetével, május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1530 forintra emelkedik. A magasabb árak 2009. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni az e-matricákért.

Mint az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közölte erre az autópályák nyáron tapasztalható forgalomnövekedése nyomán jelentkező magasabb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezése miatt van szükség illetve ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint.

Az utazók a legnagyobb számban a nyári hónapokban, különösen júliusban és augusztusban vásárolják a négynapos e-matricákat, pl. míg tavaly az év első hónapjában 600-700 ezer ilyen jogosultság fogyott, addig júliusban és augusztusban is bőven egymillió feletti darabszámban kelt el. Azonban míg az utóbbi öt évben folyamatosan nőtt az autópálya-használók száma, idénre ez a folyamat megtört.

Az áremelés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre éppúgy vonatkozik (internet, SMS, telefonhívás, mobiltelefon + bankkártya), mint ahogy a motoros e-matricákat is érinti. Utóbbiak a személyautókhoz képest továbbra is féláron, vagyis 585 forint helyett 765 forintért vehetnek D1-es matricát.