Lemond a Chryslerben birtokolt maradék, 19,9 százalékos részesedésről a Daimler, miután erről megegyezett az amerikai autógyárral illetve annak többségi tulajdonosával a Cerberus Capital Management befektető csoporttal.

Mint emlékezetes, a DaimlerChrysler azután jött létre, hogy a Daimler-Benz 1998-ban 36 milliárd dollárért felvásárolta a Chryslert, 2007-ben viszont a vállalat felbomlott, amikor a Daimler részesedésének 80,1 százalékát 7,4 milliárd dollárét eladta a Cerberusnak. Most a maradék résztől is megválik.

A mostani egyezség részeként a Daimler lemond a korábban a Chryslernek nyújtott 1,9 milliárdos kölcsönről, illetve 2012-ig évi 200 millió dollárt fizet be a michigani székhelyű autógyár nyugdíjalapjába.

Ezzel a lépéssel a Chrysler közelebb került ahhoz, hogy megmeneküljön a csődtől, mert korábban Barack Obama az újabb, akár hatmilliárd dolláros állami hitel feltételeként szabta, hogy a FIAT-tal való partnerség létrehozása mellett a hitelezőkkel is jusson megegyezésre a gyár, ezzel bizonyítva életképességét.

A Chryslernek ugyanakkor sikerült megállapodnia a szakszervezettel is. A kanadai TCA tagjai már el is fogadták az új kollektív szerződést, amellyel 240 millió dollárt takaríthat meg a cég, az amerikai UAW még nem írta alá, szerdáig még gondolkodnak.