2009 első negyedévében az előző esztendő hasonló időszakához képest hat százalékkal csökkent az eladott e-matricák darabszáma Magyarországon, ami 4 százalékos bevétel-visszaesést eredményezett – derül ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt. értékesítési mutatóiból. A 2008-as 19,9 milliárd forinttal szemben 2009-ben ez 19 milliárd forintos bruttó árbevételt jelent. A forgalom visszaesését még az sem tudta ellensúlyozni, hogy a húsvéti hosszú hétvégén a tavalyinál majd negyedével több úthasználati jogosultságot vásároltak az autósok.

Ezzel megtört az a növekedési trend, amely az eladott e-matricák darabszámát jellemezte az elmúlt 5 évben. A legszembetűnőbb csökkenés a havi és a heti, valamint a teherautók számára érvényes 1 napos e-matricák forgalmában tapasztalható: az elsőből 8, a másodikból 16, a harmadikból pedig ugyancsak 8 százalékkal fogyott kevesebb az év első három hónapjában

Persze nem önmagától változott az eladott “matricák” száma, de az ÁAK Zrt. kezelésébe tartozó autópálya-szakaszok forgalma is csökkent. A legnagyobb visszaesés – a jelentős tranzitforgalmat bonyolító – M1-es autópályán figyelhető meg, amelyen 2009. január-márciusban átlagosan 5-10 százalékkal (néhol 15%) közlekedett kevesebb jármű, mint 2008 első hónapjaiban. Hasonló visszaesés mutatkozik az M0-s autóút déli szektorának forgalmi adataiban.

Stagnálás figyelhető meg az M3-as és az M7-es autópályák esetében is, ami szintén trendfordulót jelez az évek óta tapasztalható erőteljes növekedéshez képest.