Jövőre elkezdődhet egy teljesen új 10-es számú főút kiépítése, optimális esetben 2012-től kétszer kétsávos pályán lehet közlekedni a leendő M10-es nyomvonalán, az óbudai temető és Pilisvörösvár között – tudta meg a Népszabadság.

Az egyik legkritikusabb agglomerációs bevezetője helyett egy teljesen új 10-es számú főút kiépítése a cél. A tervek szerint az út folytatása Pest felé a régóta tervezett aquincumi híd lehet. Mostanra ez az egyik legproblémásabb útszakasz a főváros körül, állandóak a reggeli és a délutáni dugók, aki ekkor erre halad, hosszú araszolással szembesül.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. három szakaszban valósítja meg a több tízmilliárdos építkezést. Elsőként az óbudai temetőtől északnyugatra, a Pomázi út és az ürömi elágazás közötti, nagyjából három kilométeres szakasz épül meg 2012-re, de ugyanekkora lehet kész az ürömi csomópont és a solymári elágazás közötti négy kilométeres szakasz is.

Ha minden jól halad, az óbudai temető és Pilisvörösvár között három év múlva kétszer kétsávos lesz a főút. A teljes út befejezése – a Pilisvörösvárt elkerülő szakasszal – azonban 2016-ig húzódhat.

Forrás: Népszabadság