Az előző évekhez képest lassul az útfelújítások tempója a fővárosban a különböző nagyberuházások miatt. Idén 36 kilométernyi útburkolatot újítanak fel összesen 43 útszakaszon – közölte Demszky Gábor pénteken.

A főpolgármester indoklása szerint a rakpartlezárás, a hídfelújítások és a metróépítés miatt Budapest számos forgalmas pontján dolgoznak már jelenleg is, így a kerületi munkák mellett sok forgalmas utat érintő útfelújítás-sorozatot már nem bírna el a város. Jövőre viszont már kétszer annyi utat újítanak meg, mint az idén.

Összesen közel 1 milliárd forintba kerülnek az idei évi munkálatok, melyből 612 millió forintot az államtól pályázaton nyert pénzből finanszíroznak. 2010-ben nagyjából 75 kilométernyi út megújítását tervezik, az idei évhez hasonlóan két ütemben – mondta el Demszky Gábor. Az összesen 87 útszakasz felújításának előkészítését már az idei évben megkezdik, kivitelezésük viszont csak jövőre kezdődik el.

Mely helyszíneken dolgoznak majd?
Az útfelújítások első ütemében felújítják a XIII. kerületi Béke utcát, a Gyöngyösi utca és a Béke tér között, a Gogol utcát, a Hegedűs Gyula utca és a Váci út között, a III. kerületi Jablonka utat, a Farkastorki út és a buszforduló között, a IV. kerületben a Kiss János utca teljes pályaszerkezetét átépítik a Görgey Artúr és a Szilágyi út között és már tart a XIV. kerületben az Öv utca rekonstrukciója az Erzsébet királyné útja és a Telepes utca között.

Munkálatok folynak az I. kerületi Aladár utcában, a Törökbálinti úton és a XII. kerületi Bürök utcában. Az első ütem munkálatai márciusban kezdődtek és várhatóan július közepéig fejeződnek be.

A második ütemben megújul többek között a Budai alsó rakpart, a Thököly út, valamint a Ferihegyi út egy-egy szakasza, a Hűvösvölgyi út és a Budakeszi út bizonyos szakaszai – mondta a főpolgármester.