Hol van már az, amikor tavaly decemberben 220 forintért is lehetett benzint vásárolni, 2009-ben folyamatosan emelkedett az üzemanyagok ára. Ma sem lesz másként.

Négy forinttal többe kerül mától a benzin a hazai kutakon, a gázolajért továbbra is ugyanannyit kell majd fizetni. Az árváltozás után a benzin ára átlagosan 254-255 forint környékén lesz, a gázolaj literje pedig körülbelül 256-257 forintba kerül.

A mostani emeléssel a két üzemanyagfajta közötti árkülönbség 2-3 forintra csökken, ez nem fordult elő azóta, hogy a gázolaj drágább lett a benzinnél. Az áremelkedés hátterében a forint gyengülése lehet, hiszen dollárban mérve mindkét üzemanyag tőzsdei jegyzésára csökkent.

Nem fest túl szép jövőt a forint eheti árfolyama, mert egyre drágábbak számunkra a világpiacon dollárban jegyzett termékek, így igen valószínű egy újabb áremelés a jövő héten is. A kormány tervezett intézkedései is drágíthatják a benzint tekintve, hogy a jövedéki adó és az áfa is hozzájárul a kiskereskedelmi ár alakulásához. Könnyen elképzelhető, hogy nyárra ismét 300 forintos szintre emelkedjen az üzemanyagok ára.