Az autóipar hóna alá nyúlnak

Az autóipar hóna alá nyúlnak

A francia lapok tegnapi értesüléseit hivatalos forrásból is megerősítették: az állam 6 milliárd eurós kedvezményes hitellel segíti a válság idején a francia autógyártókat. Az elnök, Nicolas Sarkozy és a kormányfő, Francois Fillon ma találkozik a a Renault és a Peugeot-t és a Citroent egyesítő PSA vezetőivel, hogy közösen jelentsék be az intézkedést.

Az összesen körülbelül 2,5 millió embert, a francia munkavállalók 10 százalékát foglalkoztató két cég 3-3 milliárd eurós kölcsönt kap, kedvezményes, 6-7 százalékos kamatra, ugyanis piaci forrásokból már nem tudnak megfelelő hitelekhez jutni.

Az állami hitelből elsősorban a környezetkímélő autók fejlesztését szorgalmazzák, és a segítségnyújtásért cserébe a két gyártó nem zárhatja be hazai üzemeit, és nem telepíthet további összeszerelő-egységeket külföldre. A két cég vezetői vállalják, hogy nem vesznek fel prémiumot, a részvényeseiknek pedig mérsékelt osztalékot fizetnek.

“Ez nem ajándék, hanem segély. Hitel, amit hat százalékos kamatra adunk” – hangsúlyozta Sarkozy az intézkedéssel kapcsolatban.

Több ellenzője is akad azonban a francia elképzeléseknek, az európai uniós államok, a soros elnökséget ellátó Csehország arra figyelmeztet, hogy a protekcionizmus, a tőkemozgás akadályozása ellentétben áll az Unió szellemiségével.