Tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki a rendőrség ötven mobil és hatszáz fixen telepített sebességmérő készülék üzembe helyezésére – tudta meg a Napi Gazdaság. Komáromi Endre, az ORFK közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta, csak bérlik a kamerákat, a tulajdoni jog, a karbantartás és üzemeltetés továbbra is a bérbeadónál marad.

Több lépcsőben valósul meg a mintegy hatmilliárd forintos beruházás. 2009-re 200 darab stabil eszköz “vásárlása” van tervben, de 2010-re és 2011-re ugyanennyivel számol a rendőrség.

Ezek az automata traffipaxok a nap 24 órájában működnek és közvetlenül a rendőrséghez küldik az adataikat. A gyorshajtásról készült képek nyomán az objektív felelősség elvének alkalmazásával a rendszám alapján az üzembentartó kapja a büntetést. Ha nem ő vezetett, neki kell igazolnia.

A 600 telepített kamera mellett ötven mobil sebességmérőt is vásárol a rendőrség, amelyek a jelenleg üzemben lévőket váltják fel. Ezek szükség esetén bárhol bevethetők.

A telepített traffipaxoktól azt várja a rendőrség, hogy az adott útszakaszon jelentősen csökken a gyorshajtás, s így a balesetek száma is. Legutóbb az M0-s körgyűrű M1-M5 között szakaszára telepítettek ilyeneket. Ott bevált, az előző év azonos időszakához képest feleannyi baleset történt, miután az autósok legtöbbje az előírt sebességhatár betartásával közlekedik.