A világ talán legismertebb autós műsora, a BBC Top Gearje 2002-es újraindulása óta egy rejtélyes tesztpilótát, a Stiget is szerepelteti. A mindig egyszínű overallt és állandóan sisakot viselő vezető kiléte folyamatos találgatások tárgya azóta is, szinte nincs is olyan ismertebb autóversenyző, akit ne hoztak volna már hírbe a szereppel.

Az első, a fekete Stig 22 epizódot ért meg a műsorban, majd kikerült a sorozatból, ugyanis az őt alakító, egykor a Forma-1-be is belekóstolt Perry McCarthy önéletrajzi kötetében leleplezte magát.

A műsor azóta a fehér Stiggel folytatta, akit viszont a brit bulvárlapok az elmúlt két hétben egyre meggyőzőbben azonosítottak a GT-versenyző Ben Collinsszal. A BBC egy darabig egyáltalán nem kommentálta a spekulációkat, most azonban hatalmas leleplezésre szánta el magát.

Hihetetlen tévés leleplezés! 1
30 évig rejtőzködött


A Top Gear blogján felfedték a Stig valódi kilétét, a rejtélyes pilóta nem más, mint 1962 és 1968 F1-es világbajnoka, a Le Mans- és Indy-győztes brit legenda, Graham Hill. A BBC által fedősztoriként kitalált 1975-ös repülőbalesetben állítólag elhunyt Hill a műsorban való feltűnéséig a vadonban rejtőzött, de amikor eljött az idő, közel 30 év után magára vette az overallt, és még most, a nyolcvanon túl is vezet.

A hír különösen megrázhatta Graham fiát, az 1996-os F1-bajnok Damon Hillt, akit magát is azonosítottak már korábban a Stiggel – úgy tűnik, alaptalanul.*

Az alábbi archív BBC-felvételen nézői kívánságra Keresztelő Szent János Graham Hillt alakítja

A Stig egy Bugatti Veyronnal munka közben

*A Top Geart és a Forma-1 történetét nem behatóan ismerők számára: a BBC-nél természetesen csak vicceltek, Graham Hill valóban elhunyt 1975-ben, a Beeb pedig csak így próbált gúnyt űzni a Stig kilétét firtatókból.