Nagy valószínűséggel kedden feloldják a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten – jelentette be a főváros kommunikációs igazgatója hétfőn újságírók előtt.

Nyáry Krisztián, aki a fővárosi operatív törzs ülése után nyilatkozott, az MTI kérdésre közölte, ha feloldják a riasztási fokozatot, akkor arról kedd hajnali 5-6 óra között tájékoztatják a hírügynökségeket. Megjegyezte, a napközbeni mérések szerint hétfőn a fővárosi gépjármű-forgalom 15-18 százalékkal csökkent az elrendelt korlátozás következtében.

A hétfői nap folyamán jelentősen csökkent a fővárosban a légszennyezettség értéke, de négy állomáson még mindig a riasztási szint feletti értéket mértek.

A TAXI mehet minden nap

A TAXI mehet minden nap


Min ismeretes még vasárnap rendelte el a szmogriadó riasztási fokozatát Demszky Gábor főpolgármester miután a szálló por napi átlagkoncentrációja a budapesti légszennyezettségi mérőhálózat monitorállomásain 2009. január 9-én és 10-én elérte a riasztási fokozathoz tartozó 100 mikrogramm/m3 értéket.

A szmogriadó miatt a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-a végződő rendszámú járművek közlekedhetnek a főváros közigazgatási határán belül. A rendőrség ellenőrzi a szabály betartását, egyelőre azonban nem büntethetnek, csak figyelmeztethetik az autóst.