Tévedés, hogy nem lehet megbüntetni azokat az autósokat, akik nem tartják be a szmogriadó idején bevezetett forgalomkorlátozást – mondta a Független Hírügynökségnek a Levegő Munkacsoport elnöke.

Lukács András kifejtette, hogy a levegő védelméről szóló kormányrendelet 25 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedő bírságot határoz meg erre az esetre. Vagyis az igaz, hogy a rendőr nem bírságolhat, ám jelentenie kellene a korlátozást megszegő sofőrt a jegyzőnek, aki kiróhatja a pénzbüntetést.

A civilszervezet véleménye szerint a tehergépkocsi forgalom adja a közlekedési eredetű szennyezés 70 százalékát, megfelelő szervezéssel ezt felére-harmadára lehetne csökkenteni. A személykocsi-forgalom ésszerű megszervezését is fontos eszközként említette az elnök. Mint mondta a belvárosi forgalom harmadát a parkolót kereső autósok teszik ki, tehát elegendő parkolóhelyet és megfelelő parkolási díjakat kellene biztosítani.

A civilek úgy látják, hogy a tömegközlekedést is előnyben kellene részesíteni: több buszsávot szeretnének és a közlekedési lámpák tömegközlekedéshez való hangolását is hangsúlyozzák.

Forrás: Független Hírügynökség