A mezőnyt tegnap alaposan szétszóró 5. szakasz után ma könnyebb versenyre számíthattak a Dakar résztvevői, azonban mégsem indult minden simán, a szervezők épp a tegnapi kaotikus célba érések miatt kétszer is halasztották a mai rajtot, és a szelektív szakaszt is lerövidítették 178 km-re az összesen 626 kilométert kitevő San Rafael-Mendoza útvonalon.

Despres-nek is összejött végre

Despres-nek is összejött végre

Despres-nek is összejött végre


A motorosoknál a kétszeres Dakar-győztes Cyril Despres az idei kiadáson ma a nyolcadik helyről rajtolva először aratott szakaszgyőzelmet, megelőzve a versenyt uraló Marc Comát. A spanyol összetettben egyébként tovább növelte előnyét, 40 perccel vezet legközelebbi riválisa, az amerikai Jonah Street előtt. A harmadik továbbra is a francia yamahás, David Fretigné.

A magyar Dési János a negyvenedikként fejezte be a szakaszt, összetettben pedig most is a mezőny első harmadának végén, a 29. helyen áll.

Nasszer Al-Attiyah ugyan elsőként végzett a mai szakasszal BMW X3-asával, de a katari versenyző győzelme egyelőre nem biztos, ugyanis a motor túlmelegedése miatt, egy nehéz, dűnés terepre eső ellenőrzőpont nem érintett, így büntetéssel hátrébb csúszhat még. A kilátások egyébként sem rózsásak.

“Ha nagyon nyomjuk, a motor túlmelegszik. Már tegnapra meg kellett volna javítani. Ha nem sikerül, akkor nem tudunk továbbmenni. Nem jó hír, de majd meglátjuk, mi lesz” – mondta a katari.

Ha a versenybírók hátrasorolják Al-Attiyahot, akkor az első hely de Villiers ölébe pottyan. A dél-afrikai mögött még két volkswagenes, Mark Miller és Carlos Sainz végzett, míg a mitsubishis Dakar-ász, Stephane Peterhansel az ötödik lett. Az összetettben Al-Attiyah vezet, mögötte de Villiers és Sainz áll.

Luc Alphand (Mitsubishi) navigátora, Gilles Picard a 12. km-nél rosszul lett a szakaszon és elszállították Mendozaba, a táborba. Állapota már javult, de Alphand feladta a küzdelme.

Palik és Darázsi nagyon kitesz magáért

Palik és Darázsi nagyon kitesz magáért

Palik és Darázsi nagyon kitesz magáért


A magyarok közül elsőként a Palik-Darázsi duó ért célba a 34. helyen, a Szalay-Bunkoczi páros pedig közvetlenül mögöttük, mindkét autó egy és háromnegyed órás elmaradással az első mögött. A Liszi-Fenesi-féle Mitsubishi negyvenhatodikként értek át a célon.

Összesítettben Palikék még előrébb léptek, a 6. szakasz után az egészen kiváló 12. helyen állnak. Szalay Balázs a tegnapelőtti problémákat tetőzve újabb büntetést kapott,miután a dűnék között kihagyott egy ellenőrzőpontot, amivel az utolsó 86. helyre került, így az Opel Antarát a 60. helyre sorolják az összetettben.

Búcsúzott ma a versenytől a 2006-os győztes, a mitsubishis Luc Alphand, miután navigátora, Gilles Picard rosszul lett a mai szakasz elején. A Picard-t kórházba szállították, de a jelentések szerint nincs komoly baja.

A kamionok egyelőre még küzdenek, az első ellenőrzőponton Csagin, Kabirov, és a belga Verbist haladtak át.

Az összetett állása

Motorosok

1. Coma (KTM) 23:43:41
2. Street (KTM) + 40:29 p
3. Fretigné (Yamaha) + 47:30 p

29. Dési (KTM) + 5:38.21

Autósok

1. Al-Attiyah-Thörner (BMW) 20:52:03
2. de Villiers-von Zitzewitz (Volkswagen) + 7:31 p
3. Sainz-Perin (Volkswagen) + 15:10 p

13. Palik-Darázsi (Nissan) + 5:23:24

29. Szalay-Bunkoczi (Opel) + 15:15:53

Quadok

1. Gonzalez (Yamaha) 31:38:47
2. Machacek (Yamaha) + 32:09 p
3. Declerck (Yamaha) + 1:20:25