2008. október 1. és november 30. között gyalogosokat és kerékpárosokat érintő fokozott közúti ellenőrzést tartott a rendőrség. Nemrég kiértékelték a tapasztalatokat.

A vizsgálat során kiemelt figyelmet fordítottak a kötelező tartozékok meglétére, valamint a szándékos szabálysértők elleni hatékony fellépésre, így az általános közlekedési szabályok betartatása mellett különösen foglalkoztak a kerékpárral ittas vagy bódult állapotban közlekedő személyek kiszűrését is.

Az ellenőrzés során a rendőrök 40 429 gyalogost és 59 343 kerékpárost ellenőriztek, 17 867 esetben gyalogosokkal, 23 537 esetben, pedig kerékpárosokkal szemben került sor rendőri intézkedésre.

A kisebb hiányosságokat figyelmeztetéssel rendezték a rendőrök (ebből volt a legtöbb), viszont a baleseti veszélyforrásként jelentkező szabálysértések miatt gyalogosokkal szemben szabálysértési feljelentést összesen 1342 esetben tettek, míg 2564 főre helyszíni bírságot szabtak ki. Kerékpárosokkal szemben 3207 esetben kerül sor feljelentésre, míg 7582 fő helyszíni bírságot kapott.  

Jel
Ejj, ez sokba kerül

Ejj, ez sokba kerül

Ejj, ez sokba kerül


Gyalogosokat leginkább a tiltott helyen való áthaladás, a hirtelen útra lépés, valamint a tilos jelzésen való áthaladás miatt büntették. Kerékpárosok által leggyakrabban elkövetett szabálysértés a kötelező tartozékok hiánya, valamint a haladás, irányváltoztatás, kanyarodás szabályainak megszegése volt.    

Az ellenőrzés abból a szempontból jól sikerült, hogy 316 körözött személyt sikerült elfogniuk a rendőröknek. Ittas vezetés szabálysértése miatt pedig 222 fő kerékpárost vér/vizelet mintavételre, 165 főt légalkohol vizsgálatra állítottak elő.

Végül pedig a rendőrség konklúziója: Sok gyalogos és kerékpáros nincs tisztában a rá vonatkozó, alapvető közlekedési szabályokkal, ezért a legtöbbször az ő szabályszegő magatartásuk miatt történt tragikus baleset októberben és novemberben.