Az alacsony árakkal működő MÁV biztosító kiesését követően a díjak konszolidálódására, kismértékű emelkedésére lehetett számítani. Ez részben be is igazolódott, ám az idei tarifák között is találhatók igen alacsony árak. Több biztosító is jelentős, 30% feletti csökkentést hajtott végre. Mindezek következtében kettészakadt a piac.

A csökkentők között van az Allianz, a Generali és a Posta is, míg a díjemelők között ott a Genertel, az Aegon, a Groupama és a K&H. Idén tovább bővül a biztosítók száma, a Wabard is beszáll, amely az új belépőktől elvárt formát hozza. Szinte mindenhol alacsony díjat kínál.

A legtöbb biztosító kedvezményei az előző éveknél is jelentősebben befolyásolják a végső díjak nagyságát. Az Allianz és a KÖBE esetében nem is maximalizálják az adható kedvezmények mértékét.

A társaságok többsége alkalmazza az együttkötési kedvezményt, pl. cascóval, de jelentősen bővült a gyerekkedvezmények szerepe is: az Aegon már egy gyerek után is 40 százalékos kedvezményt biztosít, de több gyermek után a Wabardnál is 25%, míg a TIR-nél 10-16 százalékkal csökkenthetők az alapdíjak.

A Genertel módosította a tavaly bevezetett megelőlegezett kedvezményt: baleset esetén immár nem azonnal, csupán a következő évben korrigálják a díj nagyságát – ám ekkor az autós, ha ez számára nem kedvező, más biztosítóra válthat.

Az új kedvezmények között szerepel a Generali BKV-bérlettel rendelkezőknek szóló engedménye, a Wabard pedig a pályakezdő fiataloknak nyújt alacsonyabb árat, a K&H a tavaly többször vért adókat is preferálja kedvezménnyel. Az Union a már három éve B10 (legjobb) kategóriában szereplő autósok számára virtuálisan B13-as fokozatot is alkalmaz, sajnos ez a fokozat nem vihető tovább más társasághoz.

Forrás: Biztositastipp.hu