A nemrég bevezetett légszennyezéssel kapcsolatos szigorúbb szabályok nyomán Bibók Zsuzsa, a környezetvédelmi minisztérium főosztályvezető-helyettese azt mondta az MR1 Kossuth Rádiónak, valószínűleg már idén sor kerülhet az ún. tájékoztatási szint alkalmazására, de elképzelhető riasztási szint is.

Ha utóbbi életbe lép, és szmogriadót rendelnek el, akkor a szabályok szerint a Hungária körúton belüli területen tilos gépjárművet használni. Nyáry Krisztián, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója az InfoRádióban hozzáfűzte: a főváros teljes közigazgatási területén tilos ilyenkor dízelüzemű autóval közlekedni.

Bajban lesznek a dízelesek télen? 2


Az igazgató elmondta: szmogriadó esetén a Hungária körút környékére forgalomkorlátozó táblákat, jelzéseket kellene elhelyezni, és ott rendőröknek, közterület-felügyelőknek kellene dolgozniuk, ráadásul szükséges lenne ellenőrizni azt, hogy dízelüzemű járművek ne hajthassanak be a városba. De szerinte a miniszterek nem hagytak időt arra, hogy a rendőrség vagy az önkormányzat átgondolja, hogyan lehetne betartatni a rendeletben előírtakat.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes is úgy véli, hogy a rendelet végrehajtására a főváros jelenleg nincs felkészülve, a főváros álláspontja szerint a miniszteri rendeletmódosítás elhamarkodott és előkészítetlen volt.

Persze ha hirtelen mindenki hibrid autóra vált, abból is lehet baj: