Külföldi nagyvárosokhoz hasonlóan akár teljes forgalomkorlátozást is alkalmazhatnak Budapesten a jövőben szmogriadó esetén. Október 25-én lépett életbe az új szabályozás, amelyben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium önálló küszöbértéket vezetett be szálló porra, a légszennyezésért egyik leginkább felelős anyagra.

Hazánkban eddig csak a kén-dioxid és a szállópor együttes koncentrációjára vonatkozó tájékoztatási és riasztási küszöbérték létezett. A fűtési rendszer korszerűsítésével visszaszorult a széntüzelés, így a kén-dioxid értéke soha nem lépte át a határértéket. Mivel a szálló porra önálló küszöbértékek nem léteztek, nem lehetett szmogriadót elrendelni.

Idén kitilthatják a belvárosból az autókat! 2


Az új rendelet szerint viszont szmogriadót kell elrendelni, ha két egymást követő napon a szálló por koncentrációja napi átlagban meghaladja az igen szigorú 10 mikrogramm per köbméteres értéket, és az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a harmadik napon sem várható javulás.

De ne higgyük, hogy ez csak elmélet, a minisztérium arra számít, hogy a már idén is lesz szomgriadó, annak pedig a budapestiek nem fognak örülni. Ha az új szabályzás már három éve érvényben lett volna, akkor összesen 73 napon kellett volna különböző szigorító intézkedéseket alkalmazni.

Milyen korlátozásra kell számítani?

Budapest a korábbi értékekhez szabott szmogriadóterve szerint az első fokozatban a médián keresztül kérik a lakosságot, hogy csavarják lejjebb a fűtésüket, de így kell tenniük a közintézményeknek is, viszont a riasztási szakaszban már kötelesek 18 Celsius-fokra állítani a hőmérsékletet, és a fele kapacitással működhetnek az ipari jellegű kibocsátók.

Az utakon is kéréssel kezd a fővárosi hivatal. Elsőként megkérik a dízelautósokat, hogy máshogy utazzanak. A riasztási szinten viszont a Hungária körgyűrűn belül tilos lesz autózni, azaz a teljes belvárosból kitilthatják az autókat. Kivételt élvez a tömegközlekedés, a taxisok, az autós mozgáskorlátozottak és az egyedi engedéllyel rendelkezők.

Azaz immár nemcsak a parkolódíjat kerülheti el a sok-sok BMW-s, mercis “rokkant”, de ilyen helyzetben kényelmesen furikázhatnak majd az üres utakon is. Feltéve persze, ha sikerül érvényt szerezni a szabálynak.

Forrás: MTI, Magyar Rádió