Környezetbarát, hibrid Toyota Camryvel járhat jövőre a főpolgármester, aki jelenleg két Audit használ – tudta meg az MTI. A rövidesen a Főpolgármesteri Kabinet elé kerülő előterjesztés szerint egy kivétellel a tisztségviselői autók több mint ötévesek, s azok már mintegy 150 ezer kilométert teljesítettek. Ezért 2009-ben 50 millió forintot költenének a főpolgármester és a tisztségviselők által használt autók cseréjére.

A beszerzendő autók közül a legdrágább jármű egy Toyota Camry Hybrid, amelynek ára kilencmillió forint. De hol? Ezt az autót ugyanis hivatalosan nem forgalmazzák Magyarországon, így csak szürkeimportból szerezhető be. Ez azonban csak a kisebb gond, mert bár többen is árulnak ilyet, de mint a hivatalos importőrtől megtudtuk, ezekre az autókra csak amerikai garancia érvényes, így esetleges gond esetén a jótállás itthon nem érvényesíthető. A típus kötelező szervizét elvégzik a hazai Toyota-műhelyek is, de alkatrészt nekik is a brüsszeli központon keresztül az USA-ból kell rendelniük.

Demszky Gábor jelenleg ilyen Audival jár

Demszky Gábor jelenleg ilyen Audival jár

Demszky Gábor jelenleg ilyen Audival jár


Alternatívaként szerepel az a javaslat is, hogy – egyedi áron – egy 8,9 millió forintos Volkswagen Passatot is megvásároljanak. Mindkét jármű egyébként jelentős megtakarítást jelent a mostani típusokhoz képest, a főpolgármester 2003-as Audi allroad quattrójának listaára 17,3 millió forint volt, míg a 1999-es évjáratú tartalék Audijának 14,1 millió forint.

Emellett a fővárosi tisztségviselők által használt autók üzemeltetési és fenntartási költsége többnyire igen magas, az egyik főpolgármester-helyettesi autó esetében ez mintegy 300 forint kilométerenként, a főpolgármester által rendszeresen használt autónál pedig csaknem 270 forint kilométerenként.

Forrás: MTI