A Mazda Motor Corporation bejelentette, hogy a november 19-én kezdődő Los Angeles Autoshow-n leleplezi legújabb modelljét, az új Mazda3 Sedant. A japán gyár jelenleg legsikeresebb típusa immár öt éve van piacon, így hamarosan időszerű a váltás. A mostani modellből összesen eddig 1,8 milliót értékesítettek, az utóbbi években minden harmadik eladott Mazda 3-as. Itthon 4268 darab Mazda3 talált gazdára az elmúlt években.

Pontos részleteket nem tudni az új autóról, így csak sejthető, hogy elődjénél nagyobb lesz a kocsi. Ami azonban a képeken jól látható, hogy bár a hármas megtartotta elődje sziluettjét, részleteiben hasonlóvá vált a Mazda6-hoz. A hátsó lámpa vagy az első sárvédő látványos íve alapján le sem tagadhatnák a rokonságot.

A hátsó lámpa hajaz a hatoséra

A hátsó lámpa hajaz a hatoséra

2009 tavaszán jelenik meg itthon az új


Bár biztosra egyelőre nem mehetünk, de úgy tűnik, hogy bár a karosszéria ferdehátú ötajtóst formáz, hátul az üvegrész továbbra sem, csak a fémrész nyílik, azaz marad a szűk rakodónyílás.

A dinamikus megjelenés mögött a Mazda ígérete szerint alacsony fogyasztású motorok, fejlett biztonságtechnikai megoldások rejtőznek majd, és alapvető jellemző az élményszerű vezetési élmény is, az autó menetzaj és vibráció szintjének jelentős csökkentése mellett.

Az Egyesült Államokban 2,0 és 2,5 literes benzinmotorral kerül forgalomba a Mazda3. 1,4-es motor sajnos nem lesz többé, itthon az 1,6-os és a kétezres benzinessel, illetve az 1,6-os és 2,0 literes dízelmotorral debütál majd a 2009 áprilisra tervezett bevezetéskor. A Mazda átlagon felüli gyorsaságú start-stop-rendszere a kétliteres benzinesben mutatkozik be. Los Angeles után várhatóan a Genfi Autószalonon megismerjük az Európában kelendőbb ötajtós kivitelt is. Kombi továbbra sem lesz, az MPS sportmodell azonban a Mazda3-ból utódot kap, míg a Mazda6 esetében nem.