A befolyásos autóipari lobby nyomása ellenére támogatta az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága csütörtökön azt az európai uniós jogszabály-javaslatot, amely szigorítana a járművekre vonatkozó emissziós normákat. 2012-től jelentős bírságot kaphatnak azon gyártók, amelyek új járművei kilométerenként 130 grammnál több széndioxidot bocsátanak ki.

Jelenleg 160 gramm az átlagos kibocsátás, és az autógyárak szerint a szigorítás az ágazat egész jövőjét fenyegeti Európában. Persze a nagy erős kocsik gyártói vannak bajban, a kisebb modellek közül sok már most is képes hozni a szigorúbb számokat. Az áremelkedés így is jelentős lehet.

Az ipar és annak befolyása alatt néhány képviselő enyhítő módosításokat szeretett volna elérni, ezeket azonban a szakbizottság a testületi szavazáson elutasította, és megtartotta az Európai Bizottság eredeti javaslatát. Persze nem véletlen a gyártók tiltakozása sem, egy kiszivárgott hír szerint, összességében akár évi 4-13 milliárd euró közötti büntetés is elképzelhető a küszöbök túllépése miatt.
 
Nemzetközi környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a voksolás eredményét, és sürgették, hogy azt az EU-tagállamok kormányai is vegyék figyelembe, amikor döntenek a tervezetről. Az EP később még plenáris ülésen is szavaz majd a javaslatról, illetve a tagországoknak is jóvá kell hagyniuk azt.

Forrás: MTI