Shell kút by night

Shell kút by night

Az Európai Parlament támogatja a hidrogénhajtású gépjárművek szabályozásának egységesítését. Günther Verheugen ipari biztos a környezetbarát technológia elterjedése érdekében tett fontos lépésként üdvözölte a parlament határozatát.

Jelenleg minden tagállam önállóan határozza meg a környezetbarát üzemanyaggal működő járművek forgalomba helyezésének feltételeit, ami gátolja a technológia terjedését. Az egységes szabályozással csökkenhetne a gyártók a többszöri adminisztrációból származó többletköltsége és a biztonsági kockázat is. Az elfogadott jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a jövőben szükség lesz a megfelelő infrastrukturális háttér (elsősorban a kúthálózat) kiépítésére is.

Környezetvédelmi szervezetek képviselői ugyanakkor bírálták a javaslatot, szerintük ugyanis az uniós törvényhozóknak a benzin- és dízelüzemű járművek hatékonyságnövelésére kellene koncentrálniuk. A kritikusok arra is rámutattak, hogy a hidrogén ugyan önmagában tiszta energiahordozó, de előállítása rendkívül energiaigényes; a széntüzelésű erőművekben előállított hidrogén szerintük nem jelentheti a jövőt.

Forrás:Euvonal