A Pannónia után a Danuvia motorkerékpárt is feltámasztják hazai vállalkozók – írja a Népszabadság. A már 2000-ben elkészült látványterv után hamarosan bemutatják sorozatgyártású gépet is.

A fejlesztő Danuvia Motor Craft Kft. rendelkezik a gyártáshoz és forgalmazáshoz szükséges márkanévvel és jogokkal. Több gyártóval megállapodott V2-es, és soros négyhengeres, valamint egyhengeres motorok beszállítására, amelyeket a magyar cég által fejlesztett vázba építenek be. Ha elkészül, igazi fenevad lehet a motorból, hiszen a gyártó honlapján 200 lóerős teljesítményű változatot (Backfire) is emlegetnek.

A Backfire 200 lóerőt tud
A Backfire 200 lóerőt tud

Feltámad a magyar motor

Feltámad a magyar motor

A Backfire 200 lóerőt tud
Versenyváltozat is készülhet
Fotó megosztása:
A Backfire 200 lóerőt tud

A Backfire 200 lóerőt tud

A Backfire 200 lóerőt tud


Kifejlesztették a motorkerékpár teljesítményéhez igazodó fékrendszert, és kész a motorkerékpár karakterisztikájához legmegfelelőbb futómű, mely saját fejlesztésű lengővillát tartalmaz. Szintén maga a cég tervezte a kipufogórendszer, mely katalizátorral felszerelt, így teljesíti a környezetvédelmi előírásokat, ami feltétele a sorozatgyártásnak.

A Danuvia része a magyar ipar- és technikatörténetnek. Sorozatgyártásának csúcspontján, a hatvanas években napi száz motor készült, összesen 157 ezret gyártottak. A KGST piacain kívül a Danuviákat White jelzéssel Angliában, Kanadában és az Egyesült Államokban is értékesítették. Nemcsak utcán, de a versenypályán is jól szerepeltek.

Forrás: Népszabadság