Hamarosan készülhetnek az okos autók, miután az Európai Parlament elfogadta Gurmai Zita képviselő az első intelligens autóról szóló jelentését. A magyar képviselőnő beszámolóját az EU szakbizottsága már korábban ratifikálta.

Az “intelligens autó” koncepciója két újítást szorgalmaz. Az egyik az e-call nevű, járműbe szerelt segélyhívó rendszer. Ez baleset esetén automatikusan hívja a készenléti szolgálatokat, megadva a jármű pontos helyét. Ha az unióban az e-call-rendszert teljes körűen kiépítenék, az évente mintegy 2500 ember életét tudná megmenteni. Gurmai szerint ennek 2010-ig meg kellene valósulnia. Becslése szerint Magyarországon 7-8 milliárd forintot igényelne a rendszer kiépítése.

További számítások azt mutatják, hogy az európai utakon évente 4 ezer életet lehetne megmenteni azzal, ha minden gépjármű rendelkezne elektronikus menetstabilizálóval. Gurmai szerint célként kellene kitűzni, hogy 2012-től az új autómodellekbe ezt a technológiát már beépítsék.

A jelentésben szereplő megoldási javaslatok kiterjednek az állampolgárok minél szélesebb körű tájékoztatására, képzésére, az új technológiák megfizethetőségére és az ezáltal való minél gyorsabb elterjesztésükre.