A Közép Európai Rali első, Dabas környéki szakaszán felemásan szerepeltek a magyar autósok. Senki nem úszta meg probléma nélkül. Ahogy már írtuk, Palik Lászlóék borultak a Nissannal, míg a Technosport színeiben induló Kis Sándor-Czeglédi Péter duó dolgát egy defekt nehezítette. Ennek ellenére ők lettek a legeredményesebb hazai indulók, a 18. helyen értek célba.

“Bátran mondhatom nagyon jól mentünk, életem egyik legjobb autózása volt, tényleg nem figyeltem másra csak hogy be tudjak fordulni a kanyarokba, egyébként mindenen áttoltuk ahogy csak lehetett. Volt az elején egy kis kavarodás a rajtban, ezért nagyon sűrűn jöttünk be hárman magyarok, Balázs, Palik Laci és mi. A gyorson bent aztán megelőztünk több párost is, majd kb. 12 kilométerrel a vége előtt kaptunk egy defektet, nem is értjük igazán hogy miért, mitől, és ezzel oda is lett az esélyünk az igazán jó időeredményre. De amúgy tényleg elégedett vagyok, mert nagyon jól mentünk a defektig. Sajnálom nagyon, hogy így alakult, de hosszú még a verseny!” – értékelte Kis az első napot.

A Szalay Balázs-Tóth György egység is biztatóan indult, de a technika ördöge náluk is közbeszólt. Egy önkéntes leállás és az elromlott kormánymű miatt végül a 35. lettek.

Szalayéknál a kormány romlott el


“Nagyon jól indult a napunk, mivel sikerült tökéletesen eltalálnunk az Opel Antara RR beállításait. Ilyen gyors még soha nem volt az autó, mint az első 32 kilométeren. Utána azonban sajnos tönkrement a kormánymű, emiatt teljesen irányíthatatlanná vált az autó a bukkanóknál és nagy sebességnél. Összességében azt mondhatom, hogy a szakasz első fele nagyon élvezetes volt, amikor álmaimban megterveztem az autót és a versenyt, körülbelül erre számítottam. A gyorsasági vége előtt 2,5 kilométerrel az előttünk haladó Palik László autója felborult és Gyurival mintegy 4 percen keresztül próbáltuk talpra állítani magyar versenyzőtársunk autóját” – magyarázta a versenyző.

Főszervezői minőségében így foglalta össze a napot Szalay:

“Külön öröm: a verseny minden szempontból a szabályoknak megfelelően zajlott, és szerencsére komolyabb személyi sérülés nem történt. Technikai problémák miatt viszont nagyon sok jármű kiesett a versenyből.”

A Szalay Dakar Team kamionos egysége, a Darázsi Zsolt-Bahor Bea-Kis Róbert trió a 16. helyen zárt.

Forrás: Dakar.hu, Technosport.hu; Kép: Dakar.hu