Azok után, hogy 2007-ben az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Környezeti Megtakarítási innovációs különdíjat kapott, most ismét elismerték a cég ötletes megoldásait, amelyek jelentős összeget spórolnak.

A Magyar Innovációs Nagydíj Alapítvány az ÁAK két projektjét is elismerésben részesítette. Az egyik a tavaly is díjazott remix útfelújítási technika, amelynél a kivitelezők az útfelület kialakításához a felmart aszfaltréteget hasznosítják az új alapanyagok kitermelése és előállítása helyett.

Ezzel a megoldással jelentős mértékben csökkent a felhasználandó új zúzalékkő mennyisége, a felbontott útburkolatból származó építési törmelék elhelyezési költsége és a szállítási költség. A jelentős környezeti megtakarítás mellett az újításoknak köszönhetően a társaság összesen közel 300 millió forint megtakarítást ért el.


A Sólyom László köztársasági enök jelenlétében átadott díj másik érdekeltje az e-matrica volt. Azaz, hogy megszűnt a hagyományos autópálya-matrica, a díjfizetésre kötelezett magyarországi gyorsforgalmi és tranzitutak úthasználati jogosultságának nyilvántartását és ellenőrzését tisztán elektronikus úton végzik.  

Az új megoldással kimarad a gyártási procedúra, ergo jelentősen csökken az előállítási költség. Az új viszonteladók könnyen és egyszerűen csatlakozhatnak a rendszerhez, rugalmasabban kezelhető az új útszakaszok bevonása a díjfizetési rendszerbe. Az e-matricához kapcsolódó költségek becsült megtakarítása közel 313 millió forintot tesz ki a 2008-as esztendőre vonatkozóan. Ezt lényegében az autósok spórolták meg.