Közel két évvel ezelőtt borult oldalára Alaska partjainál a Cougar Ace nevű teherhajó, ami többek között 4703 darab Mazdát szállított rakterében. A balesetben az autók nagy része nem sérült meg – mivel azok le voltak rögzítve – de víz alá kerültek egy időre.

Rozsdásodni kezdett a rakomány

Rozsdásodni kezdett a rakomány


Eleinte egyesek még attól tartottak, hogy a látszólag sérülésmentes Mazdákat újként fogják eladni, de ezt később a Mazda közleményben cáfolta. Jim O’Sullivan a Mazda Észak-Amerika elnöke azt mondta, hogy a sérülésmentes darabokat részletes vizsgálatok után valószínűleg a használt autók között fogják értékesíteni Észak-Amerikában és Kanadában.

Sullivan azt is megígérte, hogy az összes érintett jármű (zömében Mazda3 és CX7 modellek) alvázszáma felkerül a helyi weboldalakra, így könnyen kideríthető, hogy az autó azon a bizonyos hajón érkezett-e az országba.

Mostanra sikerült a végleges döntést megszülni, amely a Mazda számára az eddigi legkevésbé gazdaságos megoldás, viszont a legkorrektebb a vásárlókkal szemben. A döntés szerint az összes autót megsemmisítik. Az ok, hogy a sós tengervízben elmerült Mazdák rozsdásodni kezdtek, így eladhatatlanok.