Január 20-a óta él a zéró tolerancia elve az ittas vezetőkkel szemben, azaz a legcsekélyebb alkoholfogyasztás után is elveszi a rendőr a jogosítványt a sofőrtől. Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára ezért írt levelet az igazságügyi és rendészeti miniszterhez.

Szerette volna elérni, hogy a papokkal kivételt tegyenek, hiszen ők a miséhez szervesen hozzátartozó bort fogyasztják el, napjában akár többször is. Miközben az egyik mise helyszínéről a másikra általában maguk autóznak el.

A bor elengedhetetlen része a szertartásnak - felmentést kérnének

A bor elengedhetetlen része a szertartásnak – felmentést kérnének

A bor elengedhetetlen része a szertartásnak


Kondorosi Ferenc kormánybiztos úgy válaszolt a zéró tolerancia elve mindenkire, így a papokra is vonatkozik, szerinte azonban papoknak nem kell aggódniuk, a misén elfogyasztott mennyiséget nem mutatja ki a szonda. Igaza is lehet, hiszen fél decinél kevesebb bort fogyasztanak általában a miséhez a papok, de ezt csökkenthetik is, a lényeg nem a mennyiségen van.

Sőt a törvény egy kitétele is megvédi a papokat: …a szabálysértési tényállás megvalósulásának nem feltétele a befolyásoltság megállapítása, ahhoz elegendő az alkohol szervezetben való jelenlétének bizonyítása.

Miután a törvény másik pontja szerint: …járművet az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. A fenti kitétel nélkül a papok viszont bajba kerülhetnének. Ha ugyanis egy a miséről távozó papot megállítva megkérdezné a rendőr fogyasztott-e alkoholt, az minden bizonnyal igennel válaszolna, vagyis nem vezethetne járművet. Ez azonban nem elég, ha nincs mellette a mért eredmény, anélkül nem lehet eljárást indítani ellene.