Szalayék máshol keresnének vigaszt (Kép: Dakar.hu)

Szalayék máshol keresnének vigaszt (Kép: Dakar.hu)

Miután tegnap biztossá vált, hogy a 30., jubileumi Dakar-rali biztonsági szempontok miatt elmarad, a Budapest-Bamako-rali szervezői felajánlották a hoppon maradt magyar dakarosoknak, hogy nevezés nélkül csatlakozhatnak hozzájuk.

A Lisszabonból ma hazaérkezett Szalay Balázs első sajtótájékoztatóját azonban egy közleménnyel kezdte, amelyben elutasította az ajánlatot.

“Minden magyar versenyző, így Palik László, Kis Sándor, Liszi László, Varga Ákos, Szilvási Péter és a magam nevében is nyilatkozom, hogy nem szándékozunk részt venni a Budapest-Bamako túrán – mert ezt nem nevezzük ralinak, hiszen csak egy túra -, és szeretnénk, hogy ha nem kevernék össze a Dakart a Bamako túrával, hiszen a két esemény minden szempontból összehasonlíthatatlan” – mondta Szalay.

A magyar Dakar-veterán a csapat terveiről is nyilatkozott. Mivel a Dakar szervezője, az ASO mindenképp szeretné valahogyan kárpótolni a résztvevőket, így azt tervezik, hogy egy sivatagi és egy európai évközi versenyt szerveznek, amelyre meginvitálják az összes Dakar résztvevőt. Szalay, aki az ASO kelet-európai képviselője is elárulta, a második verseny egy kelet-európai rali lehetne, amelynek keretében akár 550 versenyző is megfordulhatna hazánkban. A nevezési díjak visszafizetéséről nincs döntés, opciókat fognak felajánlani a versenyzőknek, ilyen ez a két verseny is, ahol számukra valószínűleg ingyenes lesz a nevezés.

“A Szalay Dakar Team – úgy mint a többi csapat is – nehéz helyzetbe került, hiszen mi a Dakarra készültünk, ahol a célunk az lett volna, hogy végigmenjünk, és minél jobb helyezést érjünk el. Erre az esélyünk is megvolt, hiszen a Dakaron az eddigi legjobb technikával és háttérrel, valamint gyári támogatással, a GM felkészült mérnökeivel vettünk volna részt” – tette még hozzá Szalay Balázs.

A magyar versenyző elárulta, idén a lehető legtöbb versenyen rajthoz állnak, hogy kompenzálják a szponzorokat,  többek között az ASO két versenyén is ott lesznek, hogy az elmaradt versenynapokat pótoják

Forrás: Dakar.hu