Szigorúbban büntetik az autósokat 2Amellett, hogy magasabb pénzbírság jár a közlekedési szabálysértések és bűncselekmények után, 2008-tól komolyabb pontbüntetésre is számíthat a szabálytalan autós. Az új büntetőpontrendszert hétfőn szavazta meg a magyar Országgyűlés. Nemrég elfogadták az objektív felelősség elvét is, így ha a szabálysértést elkövető vezetőt nem sikerül bizonyíthatóan beazonosítani, akkor a jármű üzembentartóját büntetik meg.
 
Januártól a gondatlanságból elkövetett közlekedési bűncselekményért az eddigi 4 pont helyett 7 jár, a szándékosért 7 helyett 10 pontot kap az autós, a szabálysértést 1-3 pont helyett 1-től 6 pontig terjedő skálán büntethet a rendőr.

Az eddigi 7 helyett 10 büntetőpontot kap az, aki elmulasztja a segítségnyújtást, részegen vagy bódult állapotban vezet, illetve cserbenhagy valakit. Ugyanennyi pont jár közúti veszélyeztetésért, és járművezetés tiltott átengedéséért és cserbenhagyásért is. Közúti baleset okozásáért 4 helyett 7 pontot kaphat az autós.

Amennyiben a sofőr utóképzésre jár, csökkentheti összegyűlt pontjainak számát. Itt is változások lesznek. Eddig 14 pontnál 9, 15 és 17 pont között 5 pontot lehetett “spórolni” az utóképzéssel. 2008-tól 12 összegyűlt pontig 9-et vonnak le, míg afölött 6 ponttal lehet csökkenteni a meglévő büntetőpontokat. A jövőben is 18 pont után vonják be a jogosítványt.

2001-ben vezették be itthon a pontrendszert, 2004-ben egyszer már módosították, de azóta sem hozta a várt eredményt, bebizonyosodott, hogy tovább kell szigorítani. 2006 végéig csupán 330-an veszítették el így a vezetői engedélyüket. Összesen több mint 550 ezer sofőrnek volt valamennyi büntetőpontja.

Forrás. Független Hírügynökség