Hamarosan újra kezdetét veszi az őrült sivatagi száguldás Dakarba. Az immár 30. alkalommal megrendezésre kerülő sivatagi versenyen 9273 kilométert kell teljesíteniük a résztvevőknek. Ezúttal a tavalyinál is 58-cal többen neveztek. Idén is legtöbben, 245-en motorral állnak rajthoz, míg 205-en autóval, százan kamionnal, húszan pedig quaddal próbálnak átkelni a sivatagon.

A január 5-én Lisszabonból induló futamon 5736 kilométer lesz a mért gyorsasági szakaszok hossza, ami 1500-al több mint idén. Portugálián, Marokkón és Mauritánián keresztül érkezik meg a mezőny Dakarba, Szenegál fővárosába.


Persze a legnagyobb nevek nem hiányoznak, így az utóbbi két év motoros győztesei, Cyrill Despres (2007) és Marc Coma (2006) ugyanúgy rajthoz állnak, mint a Mitsubishi ásza, az idén kilencedik győzelmét szerző Stéphane Peterhansel is. A végső győzelemre esélyes csapattársa, Luc Alphand is, ő 2006-ban volt a legjobb.

Ahogy 2007-ben, úgy jövőre is a Volkswagen lehet a japán márka legnagyobb ellenfele, ők a tavalyi csapattal próbálják a sorozatban hét éve veretlen Mitsubishit megfogni. Carlos Sainz és Giniel de Villiers is a kékenél tapossa a gázt.


A magyarok közül 23-an próbálják teljesíteni a versenytávot. Rajthoz áll persze Szalay Balázs, Palik László és Kis Sándor is. Az autósok közé visszatért – a tavaly pihenésként szervizkamiont vezető – Liszi László is.

Motorosaink is tapasztalták már a sivatag erejét. Varga Ákos 2007-ben nem indult ugyan, de előtte kétszer is teljesítette a Dakart, most újra megpróbálkozik. Szilvási Péter, az első magyar motoros, aki rajthoz állt a legnehezebbnek tartott terepversenyen, legutóbb 2006-ban indult, de feladni kényszerült sérülés miatt. Kamionnal négy magyar alakulat vesz részt a 2008-as Dakar-ralin.

A magyar csapat:

Motor:
Varga Ákos (KTM), Szilvási Péter (Yamaha)

Autó:
Szalay Balázs-Bunkoczi László (Opel)
Kis Sándor-Czeglédi Péter (Nissan)
Palik László-Darázsi Gábor (Nissan)
Liszi László-Fenesi József (Mitsubishi)

Kamion:
Darázsi Zsolt-Morvai Zoltán-Kis Róbert (MAN)
Szobi Balázs- Éder Attila-Jobbágy Ákos (MAN)
Szaller Zoltán-Pocsik László Károly- Szalai Norbert (MAN)
Kovács Miklós-Tóth Tamás-Bagics Róbert (Scania)

Illetve Léner Tibor, aki most egy spanyol kamionban ül majd, ő korábban Darázsi Zsolttal versenyzett együtt.