Szolnok megyében fél év alatt három sofőr is úgy okozott balesetet, hogy elaludt a volán mögött – írja a Népszabadság. Éjszaka, monoton motorzúgással haladó autóban vezetés közben könnyű elaludni, különösen, ha a sofőr már fáradt, és pihenésre lenne szüksége. Tavaly 364 “elalvás vezetés közben” okból bekövetkezett közúti közlekedési baleset történt Magyarországon, míg 2005-ben ez a szám “csak” 278 volt.

A rendőrök tapasztalata szerint jellemzően azokat a külföldi autósokat fenyegeti ez a veszély, akik már-már elérik az országhatárt, és sietnek, ezért nem tartanak pihenőt. Ebből a szempontból a legveszélyesebb a Budapesttől Záhonyig tartó, 330 kilométeres, 4-es számú főút Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakasza.

Ezért a Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság megállapodást kötött egy román rádióval, amelyben az éjszakai órákban időnként, akár az adást is megszakítva, külön hanggal figyelmeztetik a vezetőket: ne aludjanak el, nemsokára hazaérnek. A román nyelvű intelem Karcagtól a magyar-román határon túli területekig hallható.

Forrás: Népszabadság