Egyre súlyosbodó problémát jelentenek hazánkban a fáradtságból, elalvásból eredő balesetek. Megelőzhető lenne.

Bárhova nézünk, egyre romló közlekedési statisztikák láthatóak, nő a gyorshajtók és az ittas vezetők száma, nincs másként ez az elalvásos balesetekkel sem. 4 év alatt 107-tel nőtt azon balesetek száma, melyek elalvás miatt következtek be Magyarországon. 2005-ről 2006-ra 86-tal nőtt az ilyen jellegű balesetek száma, mely növekedésre eddig még nem volt példa, derült ki az Országos Rendőrfőkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Főosztály statisztikájából.

Reggeli kávé

Reggeli kávé


Bár a fáradtság miatt bekövetkezett konkrét halálesetek 2004 óta csökkenő tendenciát mutatnak (2004-ben 9,89%, 2005-ben 7,91% 2006-ban 7,69%), de az elalvás miatti balesetek száma jelentős növekedésnek indult.

Tavaly 364 “elalvás vezetés közben” okból bekövetkezett közúti közlekedési baleset történt Magyarországon, míg 2005-ben ez a szám “csak” 278 volt. Az elmúlt 5 évben a legjobb időszak e tekintetben 2002 volt a maga 257 balesetével, de a szám azóta évi átlag 2,4-del nő.

A statisztikákból kiderül, hogy autóbuszok esetében az elmúlt 5 évben a balesetek 16 százalékában az elalvás volt a kiinduló ok. Minden hatodik ilyen balesetből egy halálos kimenetellel végződik. A teherautó- és személygépkocsi-sofőrök között egy kicsivel jobbak az arányok.

Így nehéz aludni

Így nehéz aludni


Az elmúlt öt év átlagát tekintve a fáradtságból adódó teherautó-balesetek 12,14 százaléka, a személygépkocsis balesetek 7,1 százaléka végződik tragikusan.

Mindez megelőzhető lenne. Tartsunk pihenőt, ha megállunk, ne üljünk le a padra, hanem mozgassuk át a testrészeinket. Ha nagyon fáradtnak érezzük magunkat, aludjuk, akár fél-egy óra alvás is sokat javíthat a közérzetünkön. Igyunk kávét, energiaitalokat mértékkel.

Forrás: Red Bull