56 milliárd forint a kerekeseknek 1
56 milliárd forint a kerekeseknek 15 A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az életmód pozitív változásainak további támogatása érdekében – a Környezetvédelmi és Vízügyi, az Egészségügyi Minisztériummal és civil szervezetekkel közösen kidolgozta a „Kerékpáros Magyarország Programot”.

Ennek megvalósítására a 2007-2013 közötti időszakban 56 milliárd forint, kifejezetten kerékpáros keret áll rendelkezésre. A keret a KÖZOP (14 milliárd forint) és a ROP (28 milliárd forint) programok mellett évi 2 milliárd forint hazai, központi forrást is tartalmaz.

„Mindhárom tárca magáénak vallja az élhető városok, az egészséges élet, a fenntartható fejlődés kultúráját. Közös célunk, hogy 2000 km kerékpárút, kerékpársáv épüljön az elkövetkező hét évben, azaz megduplázódjon a jelenleg is meglévő kerékpárutak, kerékpársávok hossza” – jelentette ki Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter a 2007 áprilisában elindított társadalmi vita során létrejött programról.

A minisztériumok célja, hogy a magyar lakosság életmódját megváltoztatni kész kezdeményezés kormányzati ciklusokon is átívelő céllá váljon. Ennek érdekében a minisztériumok a program teljes anyagát kormányhatározatban is rögzíteni javasolják.

Az életmódunk megváltoztatására irányuló törekvés első lépéseként meghirdették a „Bringázz a munkába!” kezdeményezést, amellyel elsőként azt kívánják elérni, hogy 2007. szeptember 3?14. között minél többen kerekezzenek a munkahelyükre.