Az Európai Bizottság ellenzi azokat az elképzeléseket, hogy egyes autógyártók kompenzációt fizessenek, ha túllépik a megengedett szén-dioxid-határértéket – jelentette ki Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke, ipari biztos a Bild am Sonntag című lapban.

Elsősorban a felső kategóriás és sportautók, tehát a nagyteljesítményű motorral szerelt járművek gyártói szerették volna, ha megvalósul a kompenzáció, mert szerintük az új szabályozás nemcsak versenyképességüket veszélyezteti, de több ezer munkahely megszüntetését is okozhatja.  

A Skoda egyik vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a gyár kivonulhatCsehországból, mert az új előírások autónként 2500 eurós pluszköltséget jelentenek.
 
Az európai autóipari szövetség, az ACEA szeretné elérni, hogy 2012 helyett csak 2015-ben vezessék be az új normákat, amelyek a jelenlegi nem kötelező érvényű 165 gramm /kilométer (BMW 190, Porsche 300) szén-dioxid-kibocsátást helyett 130 g/km-t írnak elő az EU-ban eladott személyautókra.

Jelenleg az államok és azon belül a cégek szén-dioxid-kvótát vesznek, aki többet szennyez, az többet, aki kevesebbet, az kevesebbet fizet. Egymás között szabadon értékesíthetik a kvótát, így aki nagyon szennyező, az is megússza pénzzel.

Forrás: MTI