Meleg, meleg, meleg

Tombol a meleg az országban. Korábban sohasem használt 3-as fokozatú hőségriasztás van érvényben. Tegnap sem volt semmi, hiszen megdőlt a Budapesti meleg rekord, 38,6 fokot mértek, ám ma ennél is melegebb lesz. Állítólag megdől az országos csúcs, azaz a hőmérséklet a 40 fokot is meghaladja majd.

Egyelőre a 15-20 százalékkal több vizet forgalmazó vízhálózat és a sok klímával megterhelt elektromos hálózat is bírja a terhelést. Egyelőre sem víz, sem villamos áram korlátozásra nem kell számítani.

40 fok jön!

40 fok jön!


Sajnos a meteorológusok nem kecsegtetnek sok jóval, ma az ország nyugati részén lesz a legkevésbé forró, Sopron és Szombathely környékére “csupán” 34 fok várható. Sőt, pénteken tovább melegszik az időjárás az előrejelzések szerint. Vasárnap egy minimális enyhülés várható, de csak kedden éri el országunkat egy kisebb enyhülés.

A hármas fokozatú hőségriasztást mindaddig marad, amíg a napi középhőmérséklet várhatóan három egymást követő napon eléri a 27 fokot, ilyenkor a kamionstopra vonatkozó rendelet mentességet biztosít egyes tehergépjárműveknek.
 
Vigyázzunk!

A meleg kikezdi az emberi szervezetet, bár elsősorban az idősek, a szív- és érrendszeri betegek vannak ilyenkor veszélyben, de tegnap szokatlanul sok fiatal is rosszul lett. Összességében 30 százalékkal nőtt a mentőkhöz befutó riasztások száma a kánikulában. Ebben az időszakban a rendkívül magas az UV sugárzás és megnő a levegő ózontartalma is, amely légúti panaszokat is okozhat.

Az embereknek ilyenkor csökken a vérnyomásuk, magasabb lesz a pulzusszám, a szervezet kiszárad, romlik az agy vérellátása, ami magával hozza a koncentráció csökkenését. Éppen ezért fogyasszunk minél több folyadékot, ez kiemelkedően fontos, miután a szervezetünk ilyenkor sokkal többet párologtat. Vigyünk magunkkal palackozott vizet.

Készenlétben a szakemberek

12 helyen osztanak vizet, az autósoknak is

12 helyen osztanak vizet, az autósoknak is


A főváros 10 közlekedési csomópontjában a legmelegebb órákban palackozott és zacskós vizet osztanak a polgári védelem, a Fővárosi Vízművek, a kerületi önkormányzatok, a polgárőrség, a különböző alapítványok munkatársai, valamint önkéntesek. Budapesten 20 locsolóautó éjjel-nappal hűti az utakat, és 2000 közkútból is folyik a víz.

Jó hír, hogy aki a melegtől lesz rosszul, annak nem kell vizitdíjat fizetnie. Aki tehát hőgutát kap, azt ingyen látják el. A mentőszolgálat az átlagosan bevetésre váró 63 mentő- és rohamkocsiból álló gépjárműparkját 99-re bővíti, ezek közül 8 autó légkondicionált. Ezen kívül mintegy 200 tartalék mentőautó áll készenlétben, vagyis csaknem mindegyik mentőállomáson bevethető egy plusz kocsi.

Klíma Gyalogosoknak

Akik hosszabb időt töltenek a szabadban, vagy messzire utaznak, azok tartsanak többször pihenőt, lehetőleg árnyékban. Budapesten a gyalogosokra száznál is több nyilvános, légkondicionált helység vár. Ezekről a Főpolgármesteri Hivatal honlapján és a kataszrófavédelem oldalán tájékozódhatnak azok, akik a hűsölésre vágynak.

Ha tehetik azonban, 11 és 15 óra között ne menjenek az utcára, öltözzenek világos, lenge ruhába! Kifejezetten fontos, senki se hagyja gyermekét, állatait bezárt autóban, még rövid időre sem!

Veszély az utakon

Sok autóban sincsen légkondicionáló, ezek utastere igencsak felmelegedhet a napsütésben, ahogy a tömegközlekedési járműveké is. A melegben ezért még inkább veszélyes a közlekedés. A lankadó figyelem pedig a közlekedés összes résztvevőjére veszélyes, az autósokra, gyalogosokra egyaránt, mindkét fél hibázhat. Figyeljünk jobban a többiekre is.

Akinek légkondicionált az autója, annak is érdemes figyelnie, hiszen a túl nagy hőmérséklet-különbség megfázáshoz vezethet, torokfájás és végtagfájdalom következhet be, és influenzaszerű megbetegedést okozhat, illetve nyaki merevség is előfordulhat. Maximum 8-10 fok különbség az ajánlott, és fokozatosan csökkentsük az utastér hőmérsékletét.

A nagy hőségben érdemes gyakrabban ellenőrizni az autók kerekeinek guminyomását is a hőtágulás miatt és figyeljünk a hűtőrendszerre is, amely komoly terhelést kap ilyenkor. Ellenőrizzük a töltöttségét. 

Jó példa

Nemcsak a lerobbantakon segítünk, de pozitív tapasztalatokat hallottunk a magyar vállalatokról is. Van olyan vezetők, aki a vállalt a műhelyeiben dolgozó fizikai munkát végzőket kétóránként kötelezően 15 percre a légkondicionált étkezőkbe rendelte a hétre, hogy ne csak az irodán dolgozók hűsölhessenek. De beszéltünk olyannal is, akiknél leállítottak egy nagy beruházás építését és szabadságra küldték a mai napra az amúgy szabadban dolgozó munkásokat.

Rövid ujjú ingben, nyakkendő nélkül vezethetnek a BKV sofőrjei Budapesten a hőségriadó miatt. A sofőröknek ezen felül minden végállomáson jár három perc pihenő, ezalatt védőitalt kapnak, de ha nem érzik jól magukat, le is váltják őket.

A társaság az utasok hőségérzetét is próbálja csökkenteni úgy, hogy a Blaha Lujza téren és a Moszkva téren a nagykörúti villamosok megállóiban, illetve a Ferenciek terén vizet osztanak délután 3 és 6 óra között.